Kvinnohat – eller “Förtvivla inte systrar er kamp är också vår”

Jag vet inte riktigt hur jag ska skriva det här inlägget. Jag är arg. Ledsen. Upprörd, bedrövad, rädd. Efter ett tips från en vän hittade jag den här bilden på Facebook:

rape

“Det är inte våldtäkt. Om hon verkligen inte ville, skulle hon ha sagt något”. Detta är alltså humor. Det är ett skämt. Haha. Ja, jätteroligt. Eller? Nej, det är inte det minsta roligt. Det finns ingenting i den här bilden som är roande. Däremot djupt oroande. Den visar dels en total nonchalans mot våldtäktsoffer, den visar en attityd gentemot våldtäkt som faktiskt skrämmer skiten ur mig och den visar så tydligt detta: Kvinnohat.

Vad är det då för grupp som lagt upp den? En snabb koll och det visar sig att de enbart lägger upp mer eller mindre stötande bilder. Bilder som ska vara “roliga”. De flesta bilder har detta gemensamt: Kvinnohat. Eller vad sägs om denna, med tillhörande kommentarer som jag plockat från Facebook:

kvinnohat
Återigen, detta “Det är inte våldtäkt om hon inte KAN säga nej”. Och den kanske mest skrämmande kommentaren: “Om hon ligger halvnaken intill honom, hur i helvete kan det bli en våldtäkt då?”. Läs kommentaren igen. Fundera på vad den egentligen betyder. Att om en kvinna ligger halvnaken bredvid en man, då är det fritt fram för honom att göra vad han vill med henne. Mot hennes vilja. Det är helt okej för honom att våldta henne. Är det här en syn på manlighet som ni män vill ställa upp på? På riktigt? Att ni är monster drivna av kåthet som verkligen inte kan behärska er själva. För det är exakt den bilden som visas upp här. Men det värsta är ändå att den så tydligt visar att kvinnan är mannens egendom. En kvinna är ingenting värt.

Kvinnohat.

Ett ord jag sett allt oftare senaste tiden. Och det gör mig ändå glad, för det innebär att frågan diskuteras. Men vi måste få med alla. Även om alla kvinnor ställer sig upp och skriker “Nu får det vara nog!” så är det ingenting värt om männen säger “Tig, kvinna. Du är min.“. Frågan om våld mot kvinnor, om våldtäkt, är egentligen inte en kvinnofråga. Jag blir alltid lite arg när den definieras som det. För egentligen är det en mansfråga. Det är männen som måste sluta våldta. Det är männen som måste sluta slåss. (Jag tänker inte lägga in nån disclaimer om att kvinnor också gör sånt, för ärligt: Jag vet att ni kan tänka själva.)

Det måste ta slut nu. Vi måste, alla, säga ifrån. Det går inte att tiga och tänka “Äsch, det löser sig nog” eller ännu värre “Äsch, så här har det alltid varit. Män är män.”. Det är en förolämpning mot männen och det är ett hån mot kvinnorna. Vi måste, alla, ställa oss upp och skrika: “Nu får det vara nog!”.

Advertisements

Tags: , , , ,

228 responses to “Kvinnohat – eller “Förtvivla inte systrar er kamp är också vår””

 1. Jonas says :

  Jag spenderar ganska mycket tid på nätet och har ALDRIG stött på bilder som ovan, Men nu tack vara dig och ditt blogginlägg så har jag gjort det.
  Förstår du inte att det enda du gör är att mata trollen? Det här är precis vad de vill att du ska göra.

  Om du vill bekämpa våldtäkt så bege dig ut i världen och lämna internet ifred alternativt ändra taktik.

 2. Lina says :

  Oavsett vad bilden visar eller inte visar så är det som skrämmer mig mest hur så många här i kommentarsfältet verkar vilja tysta ner det som kallas kvinnohat, våldtäkt och andra ord kopplade till att kvinnor “är mannens egendom”. Många verkar vilja koppla det här ämnet till något “som inte finns”. och att så många vill vifta bort det hela som “det är ironi, det är bara ett skämt” .. SEN NÄR BLEV DET KUL ATT SKÄMTA OM MÄNNISKOR SOM ÄR MED OM SAKER MOT SIN VILJA?!! Själva slappheten, och sättet att prata om detta ämne skrämmer mig. Man viftar bort det.

  • Martin says :

   Inta tysta ner, bara att bilderna är pro-våldtäkt eller att de som gillar dem är sexistiska eller kvinnohatare. Det är det enda vi som “försvarar” bilderna menar.

 3. Erika says :

  Anny, ditt inlägg är välformulerat och du har helt rätt. Har försökt, men orkade till slut inte, läsa alla kommentarer du fått. Jag blir så ledsen av att det många människor som inte ser sexismen för vad den är, eller ens erkänner att den existerar och påverkar oss. Men varje gång jag läser ett inlägg eller en artikel av det här slaget blir jag, efter att depressionen över hur illa det är ställt har lagt sig, så tacksam och stärkt av att vi är många som kämpar för ett bättre samhälle, för både män och kvinnor. Och vi blir hela tiden fler. Tack för att du kämpar och sprider dina åsikter på ett så vettigt sätt.

  • annyberglin says :

   Tack! Helt klart en av de finaste kommentarer jag fått. Och det är såna kommentarer som får mig att orka fortsätta bry mig. Vi är många, men vi måste höras mer!

 4. David S. says :

  Jag kan förstå bägge sidor av “skämt”bilden men… när bilden publiceras öppet på internet är det inte längre ett skämt grabbar emellan utan kvinnohat, trakasseri och förolämpning mot bägge könen. Hoppas att människor som lyfter fram dessa viktiga ståndpunkter aldrig tappar orken för ni behövs!

 5. Purre says :

  Först funderade jag över om den första bilden egentligen var en parodi på idioter som verkligen tycker så. Att det är hennes fel som inte sa nej, när det är tydligt att hon har munkavel.. Fortfarande inget roligt skämt, men då hade det i alla fall varit någon form av satir mot sådant tankesätt.
  Sen såg jag den andra bilden och läste kommentarerna. Herregud, kommentarerna! Att det finns människor som tänker så! Det är ju skrämmande! Jag vill tro att våldtäktsmän är tragiska människor som är skadade mentalt, och har trasiga psyken som leder till sådant vedervärdigt beteende, men de här verkar ju vara “vanliga” killar som tycker det är helt uppenbart att tjejer inte är annat än deras leksaker!

  Hur skulle de skälva känna om de vaknade upp mitt i natten av att bli sexuellt penetrerade? Den där sista bilden hade ju fungerat om den sovande personen var en kille också! Hade de varit lika okej med det då?
  Helvete, nu mår jag illa av ilska och avsky!

  Ta inte illa upp, det var ett välskrivet inlägg, ett jag förmodligen kommer att länka till. Jag måste bara samla mig..
  AHRG! Vilka vidriga, svinaktiga, vedervärdiga ursäkter till däggdjur!

  • annyberglin says :

   Ja, visst är det vidrigt? Den första bilden tycker jag ärligt talat är lika äcklig. Bilden i kombination med bildtexten ger ett helhetsintryck som inte är särskilt smickrande för de som gillar den. Det går förstås att skylla på humor, men allt funkar inte att skämta om. Iallafall inte på vilket sätt som helst.

   • Purre says :

    Ja, den första bilden är väl i bästa fall, snarare skarp kritik än humor, om det var på det sättet den var menad. Kanske enda anledningen att jag kom på tanken att se det så är att jag vill inte leva i en värld där folk skapar sådana bilder av den andra anledningen.

    Och dessutom.. är bilden äkta? Alltså.. den tjejen måste ju vara en extremt bra skådsannars! Hon ser ju livärdd ut på riktigt!
    -Att lproducera en ÄKTA sådan bild med ett sånt “skämt” är ju bortom all sans och reson även om någon bara hittade fotot och lade på texten!

 6. Jens says :

  lät bra till en början, men va fan?

  “För egentligen är det en mansfråga. Det är männen som måste sluta våldta.”

  Vadå? Kvinnorna som våldtar då?

  Våldtäkt är för fan inte en könsfråga, det är lika fel oavsett vem som gör det tycker jag

 7. christianimho says :

  Jonas jonas jonas. Först har du aldrig sätt den här typen av bilder och sedan varnar du för att mata trollen. Du förstår inte mekanismerna på internet eller i samhället i stort.
  Jag vwt vad trolla innebär. Och jag vet vad dom vill uppnå. Ibland är det helt rätt och korrekt att nonchalera trollen. Dom söker provokation och uppmärksamhet och varje motkommentar föder dem.
  Men du måste förstå skillnaden på den här typ av bilder och inlägg och vad det föder. Det får de som verkligen har skeva kvinnotankar att träda fram. Att umgås med likartade. Att dom får känna att det är okey för fler tycker som jag.
  Övergrepp är inte okey. Så som du argumenterar så skulle ingen bry sig om det som fösigick göteborgskravallerna heller. HADE folk brytt sig och ingripit INNAN det spårade ur så hade det inte hänt.
  Men folk bryr sig inte. Det är bara troll. Det är bara internet. Du och andra måste fatta att alldeles för många kvinnor råkar illa ut varje dag i varje stad och sådant här får dessa män att rättfärdiga sina handlingar.
  Jag kan garantera dig att du i din bekantskapskrets har en kvinna eller fler som blivit slagen av sin kille/man. Blundar du?

 8. Sophia says :

  Till alla som känner sig stötta och tror att alla män inklusive dem blir utpekade som våldtäktsmän;

  http://dbzer0.com/blog/feminists-dont-think-all-men-are-rapists-rapists-do

  • Sophia says :

   Jag tycker alltid att kommentarerna under sådana här blogginlägg och artiklar är läskiga. För jag konstaterar jämt att det är män som säger emot och konstaterar att det “bara är på skämt, ta det inte så hårt”. Men det är ju inte dem som blir utsatta för skämten som kommer upp alltför ofta i vardagen.

   Om man ska dra en parallell så var det ju i stort sett bara vita människor som tyckte att det inte fanns något rasistiskt med illustrationerna i “Tintin i Kongo”. Det föll dem aldrig in att lyssna på de som frågan berörde.

   • Agnes says :

    På samma sätt är det människor från överklass som ofta förnekar att vi idag lever i ett klass-samhälle enligt studier, medans arbetarklassen inte verkar har några problem med att se att det finns olika samhällsklasser på 2000-talet. Vissa människor vill inte se, för ser man och håller med om att det finns orättvisor eller förtryck så förväntas man vilja sträva efter en förändring, och varför förändra något som funkar så bra för Mig? Jag tror att det ofta är rädsla för förändring och för att själv behöva ändra sitt beteende som ligger i halsgropen bakom skämten och avfärdningarna “ta det med en nypa salt, män är ju män”.

   • Göran says :

    Jag håller med dig, Sophia. Beträffande Tintin-frågan: albumet har uppenbara och bortom tvivel rasistiska toner. Däremot tycker jag inte den borde tas bort från bibliotek. Den avspeglar en osund tidsanda som Hergé (författaren) själv tog avstånd från och motarbetade senare i sitt liv då han – och samtiden – var mer välinformerade. Man ska inte ta för lätt på vad folk känner är stötande, men det är alltid farligt att börja censurera kultur också. Skulle den tas bort bör ju allt liknande material tas bort, då måste man ha en kommission som granskar vilka böcker som är korrekta eller ej. All H. P. Lovecrafts fiktion skulle ju ryka t. ex., och även om hans rasism är motbjudande har han också grundlagt mer eller mindre all modern skräcklitteratur.

    Nu säger ju inte jag att du tyckte den skulle censureras bort – du kommenterade endast på vilka som ansett den vara icke rasistisk. Det har du förmodligen helt rätt i och det är i sanning ett talande faktum. Att det här är den enda post jag orkat kommentera på här kanske får mig att framstå som Kränkt Vit Man så jag hoppas att det ändå framgår att jag sympatiserar med blogginlägget, blev förbannad på alla imbecilla kommentarer folk slängt på Anny här och definitivt tycker det finns mycket annat viktigt att prata om än Tintin i Kongo.

    Hare bra!
    /Gås

 9. hej says :

  det är kvinnor som sätter sexister till världen. inte alltid frivilligt men mestadels. tror någon att 200000 års beteende någonsin kommer förändras? homo sapiens kommer alltid vara ett primitivt släkte hur upplyst samhället än vill ge sken av att vara.

  • annyberglin says :

   Oj, vilken hemskt tråkig syn på mänskligheten. Jag vill tro bättre om oss. Vi har redan utvecklats långt, varför skulle det vara slut med det nu?

  • Minne says :

   Människor föds inte med dessa åsikter, det är något man socialiseras in i. Och det går absolut att förebygga och förändra.
   Sen är det väldigt tveksamt att applicera den kända historians beteenden på forntiden. Vi kan enbart gissa och utgå ifrån arkeologisk data där.

 10. shorty says :

  Folk som inte fattar att sådana bilder är stötande å inte alls nå roliga bilder att lägga ut på FB ja då verkar det vara helt friblås där asså! Och sådana där jävla korkade kommentarer som slinker ut ur munnen på dom killar som har IQ noll.. Asså, det e helt oacceptabelt tycker jag och säkert många fler!.. Vaddå så bara för att en tjej ligger halvnaken brevid sin kille eller en kille då e det fritt fram för killar att bara hoppa på henne fast att hon inte vill??? Dom som tycker att de e ok jaaa skaffa er en frisk jävla hjärna och börja tänka normalt! Så jävla sjukt…

 11. Alan says :

  Det största problemet är att dagens jämställdhetsdebatt på något sätt förminskats till en debatt kring orättvisa löner men jämställdheten eller bristen på jämställdhet är en produkt av socialisationen och kvarlevan av patriarkala strukturer som är djupt rotade i systemet. Vi måste bekämpa patriarkala strukturer på alla plan, inte bara vad gäller lönesättningen. Framför allt måste kvinnofientliga attityder motverkas och aktivt motarbetas på tidigt stadium. Samhället måste reagera varje gång kränkande åsikter och tillmäle utdelas och visa noll tolerans mot sådana, redan från att barnen börjar på förskolor. Genom positiv och negativ förstärkning kan vi tillsammans motarbeta och motverka att patriarkala strukturer får bestå. Dessa kommentarer intill bilderna ovan är symptom på kvinnofientliga attityder som i sin tur är ett resultat av socialisationen. Trots att dessa individer som skriver dem är labila skall dessa kommentarer starkt fördömas även om de är menade som skämt. Det är inte relevant nämligen, att skämta om PTSD är aldrig okej! Att skämta om händelser som ger upphov till svåra trauman är aldrig okej.

 12. Linnéa says :

  Du har rätt i det du skriver, men det här är internet. Du kommer inte undan dessa människor vad du än gör.

 13. arg says :

  Jag får panik – detta är så fruktansvärt upprörande, kräks på dessa bilder och på dessa sviniga MÄNniskor som har mage att säga saker i stil med “tål ni inte skämt på er bekostnad, kvinnor” (för övrigt är det inte en enda kvinna som står bakom dessa skämt/”detta-är-ett-skämt”-kommentater – är det inte bara helt uppenbart vad som inte står rätt till!??!?!?!?).

  Våldtäkt är ett alldeles för fruktansvärt upprörande och sorgligt område att hitta på skämt inom, och så som dagens samhälle ser ut idag kan detta varken besvaras med att “kvinnor också våldtar” (självklart är ingen våldtäkt okej – men hur stor är egentligen siffran som beskriver antalet våldtäktskvinnor jämfört med antalet våldtäktsmän????) eller “det är bara ett skämt, man måste kunna skämta om allting, hö,hö,hö” Också om vi ser på saken ur ett historiskt perspektiv så kan vi ganska enkelt komma fram till att män och kvinnors roll i denna frågan inte på något vis likställas – INSE DETTA ERA MANSSVIN.

  JÄTTEBRA artikel annyberglin!!!!!!!!

 14. DangerDave says :

  Kämpa på! Världen har kommit långt sedan 60-talet och med debattörer som dig så kommer man kanske om ytterligare ett par år kanske man kan föra en debatt om sexism utan att bli utsatt för sexistiska hot.

 15. Elisabet says :

  Först av allt: tack Anny för din artikel.

  Det är klart att man kan skämta om våldtäkt. Man kan skämta om allt. Därmed inte sagt att alla måste skratta åt skämtet eller acceptera det, eller inte har rätt att protestera. Inte heller sagt att ett skämt inte kan förmedla riktigt rutten människosyn eller värdering. Som Anny om och om igen påpekar kan bilderna fortfarande vara sexistiska, även om de är avsedda att roa.

  Humor är ett av de främsta sätten för oss att hantera svåra frågor, och utmana tabun. Folk skämtar om förintelsen, om tsunamin, och om dagsaktuella katastrofer. Vill man läsa mer om det kan man läsa folkloristers analyser av skämt, som t ex Elliot Orings Jokes and the Discourse on Disaster, eller Simon Bronners artikel Digitizing and Virtualizing Folklore i Folklore and the Internet.

  Ju känsligare ämne och ju grövre skämt, desto mer sannolikt är det att skämten kommer att provocera, såra och väcka motreaktioner. Här kommer i mina ögon avsändarens världsbild och åsikter in i bilden. Den översta bilden (utan ytterligare information om avsändare, tänkt mottagare eller kontext) skulle lika gärna kunna vara en drift med de som skulle kunna hålla med om textens budskap, som att det är just dessa som är skämtets avsändare. Personligen skulle jag bli rasande om jag fick ta del av nynazistiska skämt om Förintelsen, men jag skulle reagera annorlunda om det var en överlevares skämt. Således: 1) ett skämt om ett känsligt ämne kan ha helt olika konnotationer beroende på kontext och 2) att det är ett skämt är ingen ursäkt varför skämtets innehåll och människosyn inte ska kunna analyseras, problematiseras och sättas in i ett större perspektiv.

  På liknande sätt kan man i mitt perspektiv skämta om våldtäkt, även om det då är stor risk att mottagare tar illa upp. Det avgörande – för mig – är skämtets avsändare, syfte och poäng. Ligger sympatin hos offret eller förövaren? Skrattar man åt den utsatta? Eller skrattar man till, för att sedan reflektera över hur vidrigt våldtäkt är? Det ena utesluter inte det andra – man kan både skratta och vara en empatisk person som tar avstånd från våldtäkt.

  Frågan är i vilka fall skrattet understödjer attityder som avdramatiserar sexuella övergrepp. Och här kommer vi till de charmiga kommentarerna till seriebilderna. Förutsatt att de inte är ironiska och skrivna av personer som vill driva med dem som försvarar våldtäktsmäns handlingar: Kommentererna handlar inte om ifall bilderna är underhållande eller inte. De deklarerar varför mannen har rätt att väcka en sovande kvinna genom att trycka in sin penis i hennes analöppning. Varför det inte är våldtäkt. Varför en kvinna som sover oklädd bredvid en man bara har att förvänta sig en sådan behandling. Sedan talar de om för alla bitterfittor till feminister att de ska hålla käften och inte reagera. Då blir det rätt lätt att hålla sig för skratt. Och lätt att konstatera att oavsett om bilderna är avsedda att roa eller ej, är ironiska eller ej, bemöts de med kommentarer som visar att kvinnohat och skev syn på sexualitet och samtycke är verkligt, och på fullaste allvar.

  • annyberglin says :

   Tack för en bra kommentar! Du lyckas på pricken förmedla vad jag vill ha sagt om humor. Huruvida ett skämt är roligt beror på mottagare, vem som står bakom, kontext, osv. Och just när det handlar om grova skämt om svåra saker, så är det en ganska bra grundregel att det alltid är bäst att sparka uppåt.

 16. Johan Nilsson says :

  Man häpnar av Facebook-urklippen du visade. Jag hoppas verkligen att de som skriver skämtar. Visserligen inga roliga skämt, men det är bättre än att de verkligen tycker så. Med deras logik så är det ingen våldtäkt om man först slår kvinnan i huvudet så hon svimmar av och därmed “varken kan säga ja eller nej”. Ofattbart.

  Jag håller med dig att kvinnohat är främst en mansfråga. Visst vore det lättare att lära pojkar och män att inte slåss och våldta istället för att lära flickor och kvinnor självförsvar? Det är ändå vi män som står för det allra mesta av våld mot både kvinnor och andra män.

  • annyberglin says :

   Ja, visst är det så. Är väldigt glad över att läsa att så många som kommenterat ändå har förstått. Nog för att majoriteten män som kommenterat vänder taggarna utåt och vrålar “Jag är ingen våldtäktsman!” men ändå… det ger mig hopp när jag läser kommentarer som din!

   • Johan Nilsson says :

    Tack för svar på min kommentar! Det är roligt när man får respons på det man skriver.

    Jag har full förståelse för de män som vänder taggarna utåt. Jag gör det också ibland och känner mig kränkt. Inte av så här lugn argumentation som du för, men av radikala feminister som häver ur sig saker som “Män är djur” och som jag fick en kommentar en gång “Om du inte har våldtagit en kvinna så funderar du i alla fall på det”. Jag blir provocerad av såna kränkande kommentarer. Jag blir beskylld av att vilja våldta kvinnor bara för att jag tillhör ett visst kön. Det kallar jag sexism och det skulle den personen också göra om det var jag som kallade henne nånting bara för att hon var kvinna.

    Jag tror att många män känner att de blir kollektivt skuldbelagda av kollektivet kvinnor. “Vad kan jag i Östersund göra åt en snubbe i Varberg som har taskig kvinnosyn?”, kan nog säkert många tänka. Man bör vara väldigt försiktig med att generalisera män. Jag tycker att du gör bra i att poängtera att problemet inte är individuellt utan strukturellt.

    Som jag ser det finns det två saker jag kan göra som man mot kvinnoförtryck:

    1) Att inte själv initiera eller medverka till förtryck. På ett rent personligt plan, alltså inte strukturellt. Jag ensam kan inte stå till svars för att arbetsgivare sätter lägre löner till kvinnliga arbetare än manliga.

    2) Att vara en god förebild för andra män. Att försöka påverka så gott det går. Säga ifrån när jag upptäcker dåliga attityder eller beteenden.

    Om alla män (och kvinnor för den delen) skulle följa dessa två regler skulle förtrycket minska och förtryck som ändå pågår skulle upptäckas och stoppas i tid.

    En sak som jag skulle vilja lära mig är hur man kan upptäcka om en man förtrycker t.ex. sin flickvän. Att kunna se på hans beteende och attityder när nån är i riskzonen. Hur han t.ex. beter sig mot manliga och kvinnliga arbetskamrater. På så sätt kan man kanske hjälpa till att stoppa pågående förtryck.

    Ursäkta min långa kommentar men det är ett väldigt angeläget ämne.

 17. peachbeast says :

  Fan vilka sjuka kommentarer! De gör att bilderna i sig framstår som bagateller. Vem tänker att så länge man inte får ett nej så är det ett ja?!!

 18. bonius says :

  Tack för din beställning av “Det fria internet”!

  Vi förstår att det kan kännas skrämmande att alla inte delar samma åsikter som du och att man inte alltid kan ha rätt. Men precis som du fick lära dig i grundskolan så är källkritik A och O i alla publicerade texter.

  Vi rekommenderar att du fördjupar dig i ämnet här: http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4llkritik och här: https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/kallkritik-pa-internet/

  För att din världsbild och hopp om mänskligheten inte skall utplånas under din första dag i den moderna internetkulturen så skall du undvika sidor såsom 4chan.org, 9gag.com, facebook.com, twitter.com, youtube.com samt reddit.com

  Kom även ihåg 25-procents-regeln!

  25% är skitsnack, 25% är ironi, 25% är idioti och 25% är fakta

  Vi önskar dig mycket nöje med ditt val av social isolering och bortkastat tidsfördriv!

  Med vänliga hälsningar,

  Internetkommitén

  • annyberglin says :

   Fyndigt! Eller mest lite tragiskt, kanske. Du menar alltså på fullaste allvar att bara för att det finns en hel del rutten attityd på internet så får man inte reagera? Att man bara ska rycka på axlarna? Gäller det enbart sexism eller ska vi också sluta bry oss om rasism, homofobi..? Var går gränsen tycker du?

   • bonius says :

    Det är absolut inget fel med att reagera, däremot så är valet av arena kanske inte den bästa. Diskussioner och debatter kring internetbeteende ,vilket detta faktiskt är, bör i första hand inte föras på internet.

    Internet är väldigt neutralt i den mening att allt som finns där ska tas med ett par stora nävar salt. Har full förståelse för att du försöker skapa opinion och även få igång någon slags debatt – dessvärre blir det i slutändan endast en stor circle-jerk av likasinnade. Man har med andra ord åstadkommit noll.

    För övrigt är det väldigt uppenbart att kommentarerna på facebooksidan endast är skrivna för att “trolla”, något som de uppenbarligen lyckats alldeles ypperligt med (vi är alla här, eller hur?). Ta ett tag steg tillbaka och läs i kontext istället för utanför så blir det väldigt uppenbart.

    Det som ständigt stör mig i diskussioner som rör -ism och -ing är att det alltid är en part som vill köra ner sina åsikter djupt ner i magsäcken på de som inte tänker likadant. De flesta personer med en smula intelligens bakom pannbenet har redan bildat sig en åsikt i dessa ämnen. Bara för att personer gillar olika så är de inte per definition dumma i huvudet. Vi lever i en demokrati, eller hur?

    Lägg hellre tid och energi på att föra arbetet framåt – om du ska fortsätta att sitta och rippa bilder från någon shady “humorsajt” och facebook för att sedan hitta en kvinnohatsvinkling så kommer du få sitta ett tag.

    Ta ditt ansvar som medborgare istället och börja jobbet där det behövs; Överallt utom på internet.

   • annyberglin says :

    Tack, tack för dina råd. Hur – och var – jag väljer att ta diskussioner är dock upp till mig. Dessutom har du knappast någon aning om vad jag gör utanför internet, eller hur?

 19. Ronja says :

  Det här inlägget får en verkligen att tänka! Tycker du skriver väldigt bra, de som blir upprörda på dig när de läser förstår sig verkligen inte på ämnet.

  Jag kan börja med att säga att jag ÄLSKAR killar, vad skulle vi göra utan er? Ni är lättsamma, roliga, charmiga och trevliga att titta på och vara med. Min humor har alltid varit väldigt grabbig och mina killkompisar gillar att slänga käft med mig, men det finns faktiskt gränser för vad som är roligt! Jag erkänner att när jag såg den andra bilden för första gången så skrattade jag, den är ett skämt om förhållanden och jag tycker absolut det är tillåtet att roas av den, MEN kommentarerna till bilden är lika illa om inte värre än den första bilden. Jag skulle kunna gå så långt som att säga såhär: de killar som skämtar om våldtäkt på det sätet är de killar som inte förstår sig på gränser, de som inte förstår att ett nej är ett NEJ. Säger absolut inte att de är våldtäktsmän, något så hemskt tror jag inte om någon, men jag har träffat för många killar som inte respekterar när jag säger nej för att tycka att det här är roligt!

  Att inte respektera ett nej genom att tex tjata sig till ett ja är inte heller okej, det finns självklart olika situationer med olika omständigheter men när en tjej sagt nej så mycket som en gång så har hon en anledning till att ha sagt det. Varför kan man inte alltid respektera detta? Man kan omöjligt veta vad denna tjej har varit med om/blivit utsatt för tidigare vilket gör det väldigt lätt att träffa en öm punkt genom att tjata och pressa sig till sex. Visst man kan få ett nej att bli ett ja men då vet man ju redan att hon inte ville från början, och det här är ju olika för alla tjejer… personligen känner jag alltid obehag när en kille tjatar eller försöker pressa fram ett ja från mig – det beror delvis på vad jag själv varit med om tidigare men även vad nära vänner till mig har varit med om. Inte fan ska jag behöva förklara det för alla killar jag stöter på? Varför kan inte ett nej få vara ett nej???

  Ni killar kan tyvärr inte riktigt förstå den här diskussionen. Tänk er känslan att ligga bredvid en person som du själv bjudit in till din säng och känna dig helt fysiskt underlägsen. En vuxen man kommer alltid vara starkare än en kvinna/flicka, om han bara vill så kan han göra VAD han vill med dig. Som tur är så är det väldigt få som verkligen skulle göra VAD som helst…. men vetskapen om att han kan är ibland obehaglig, speciellt om han ligger där bredvid och blir hetsigare och hetsigare i ett försök att få ett nej till ett ja…

 20. mirakelbetty says :

  Blä, jag KRÄKS. -.-
  Mår illa av en tecknad serie. Det är nog första gången ..
  Vidrigt!

 21. Johan Krüger Haglert says :

  Man kunde ju tryckt upp något med våld i arslet på Johnny medan han sover och fråga honom senare om han tror att det är ett sätt någon föredrar att bli väckt på.

  Fast då blir det ju våldtäkt så det bästa är väl att fråga först men jag tvivlar på att han vill bli väckt på det viset. Så då har vi ju ett problem eftersom han inte kommer få veta hur det är och således kanske får svårt att faktiskt svara på om han tror att det är ett sätt folk vill bli väckta på eller inte. Men kanske kan han trots sina eventuellt helt obefintliga erfarenheter på området acceptera att det som gäller honom själv faktiskt även kan tänkas gälla andra människor?

  Dessutom framgår det ju inte på bilden att hon faktiskt ville bli väckt så. Mer troligt ville hon ju inte och fick aldrig ett val. Så att skita i att fråga Johnny kanske inte vore helt orätt ändå? “Jag trodde att han ville”?

  (Nej, det här är inget förslag att våldta Johnny.)

 22. FaktaHumor says :

  Men inte för att vara sådan bara för att ni söker upp vulgära bilder på nätet betyder det ej att män är våldtäcksmän, sedan så är det ironi det handlar om jag tror inte det handlar om rättfärdiganden av våldtäckter men något av osmaklig humor.

  • annyberglin says :

   Tyvärr ÄR män våldtäktsmän. Den klara majoriteten av alla våldtäkter begås av män, så sorry men det slipper du inte ifrån. Och det är väldigt lätt att skämta undan saker eller avfärda dem med “Det är ironi”. Men det är en enkel, feg lösning. Som jag i flera kommentarer presenterat finns det forskning som tyder på att sexistiska skämt ökar benägenheten att bete sig sexistiskt. DET är ett problem. Ett annat jätteproblem är att försöka rationalisera och vifta undan våldtäkter. Att inte våga ta diskussionen om vad som är okej egentligen, utan skylla på “det är humor”.

   Tyvärr. Jag ställer inte upp på den sortens feghet.

   • Mikael Bergkvist says :

    Män är inte våldtäktsmän, men våldtäktsmän är till 99% män. Jag vet säkert vem jag är och skulle kunna göra, och det där gör jag inte. Det är förolämpande att påstå annat. Och förtal. Men den manliga kulturen med sin maktposition i samhället ökar helt klart de statistiska oddsen för att frövaren ska vara en man.

   • annyberglin says :

    Det är inte förtal att klargöra att det är män som våldtar.

 23. Sanna Lindén says :

  Det är ju ganska uppenbart att den översta bilden är en bdsm-bild däremot… Bindningen som är gjord med repen är sådana att de tar lång tid att knyta på, de går inte att sätta fast om det utförs under tvång med sådan bindning.

  • annyberglin says :

   Mycket möjligt. Bilden i sig provocerar mig inte det minsta. Men med bildtexten till blir den osmaklig och enligt mig totalt vidrig.

   • Sanna Lindén says :

    Antagligen någon som försöker vara rolig. Det ska nog inte tas på för stort allvar….

   • annyberglin says :

    Ja, det är jätteroligt att skämta om våldtäkt. Haha.

   • Sanna Lindén says :

    Jag ser inte på bilden ur ett äkta våldtäkts-perspektiv utan snarare som rollspel. Ganska många som pysslar med just sexuella rollspel fejkar just våldtäkter på grund av att båda har en sådan fantasi (OBS enbart som fantasi och inte på riktigt) och ur det perspektivet finns det humor i bilden. Om det är verklig våldtäkt däremot så är det helt humorlöst.

   • annyberglin says :

    Fast hur många tror du gör den referensen?

 24. Åsa says :

  Asbra text. Jag blir så trött av allt det här slentrianmässiga hatet, att liksom i förbifarten säga att det och det är inte våldtäkt och den och den borde aldrig ha öppnat munnen för de är för fula osv osv i all oändlighet. Jag måste sluta läsa kommentarsfält, det gör mig bara ledsen och trött. Att jag fortfarande gör det kanske tyder på att jag någonstans har kvar någon form av hopp? Iallafall: Asbra.

 25. Mariel says :

  Hemska bilder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: