Arbetarrörelsen kan bättre – eller “Det handlar inte om invandring!”

Jag läste det här, och jag blev upprörd. Vad händer med min älskade arbetarrörelse? Mitt älskade LO? Vi måste göra något åt saken. Vi kan inte låta ord som jämlikhet och solidaritet förlora sin betydelse. För är det något SD inte förstår, så är det just de två orden. Vi måste bli bättre, kära kamrater. Vi måste bli starkare. Tydligare.

Jag skrev om det här på Facebook också. Och fick en kommentar från en älskad vän som menade väl när hen skrev “Vi måste börja våga prata om invandringsfrågan”. Min respons på det blev en lång kommentar och jag kände att det var något jag ville förmedla till fler. Att jag ville att fler skulle läsa, för det är viktigt. Så, här är min respons på “Vi måste börja våga prata om invandringsfrågan”:

Fast det handlar inte om det. Även om vi så skulle säga nej till ALL invandring så skulle vi fortfarande rea ut vår gemensamma välfärd. Vi skulle fortfarande ha en befolkning som tycks bry sig mer om nån hundring i jobbskatteavdrag än om huruvida sjukhus har råd att anställa personal. Vi skulle fortfarande ha riskkapitalistbolag som inte jobbar för att vården och omsorgen ska bli så bra som möjligt, utan för att de ska tjäna mer pengar. Pengar som de kanske inte ens kommer skatta i Sverige.

Även om vi skulle sätta stopp för all invandring skulle vi ha en skola som är under all kritik, vi skulle ha storföretag som strävar efter högre och högre och HÖGRE vinst och hellre förhandlar fram krisavtal till sina anställda (med hot om varsel) än några år går med på mindre vinst, mindre bonus. Vi skulle fortfarande ha en regering som tycker att det viktigaste är att prioritera RUT, ROT, sänkt bolagsskatt och sänkts restaurangmoms istället för att göra något åt arbetslösheten. Typ, jag vet inte, se till att det byggs lite bostäder kanske?

Skulle bostäder byggas kanske det skulle kunna, på samma gång, lösa ett annat jätteproblem, nämligen bostadsbristen som ser till att unga vuxna får bo kvar hemma hos sina föräldrar och som leder till att det är i princip omöjligt att få tag på en lägenhet i Stockholm om man inte köper den, och hur många har råd att lägga ett par miljoner på det?

Självfallet är det enkelt att skylla alla dessa problem på invandrare och flyktingar. Men de har ingenting med saken att göra. Hur kan vi gå med på att se MÄNNISKOR som en ekonomisk belastning när vi samtidigt göttar oss med sänkt skatt som går raka vägen ner i fickan på de som redan har så mycket pengar att de aldrig, aldrig nånsin egentligen behöver oroa sig? Varför har vi låtit det bli så här? Jag tänker inte gå med på att skylla några problem på invandringen. Det är att köpa SD:s problembeskrivning och det jag vet allra tydligast är detta: SD har så jävla fel.

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

7 responses to “Arbetarrörelsen kan bättre – eller “Det handlar inte om invandring!””

 1. peachbeast says :

  Vad bra sagt! Lägg energin där det behövs istället för att fokusera på en helt irrelevant fråga. Det finns ett asbra avsnitt på futurama om just det här sättet att resonera – vi robotar har brist på muttrar så vi får jaga människor som är onda 😛

 2. Douglas says :

  Invandringen är absolut inte en irrelevant fråga. Invandringen kostar mycket pengar och ger sociala problem.

  Att invandringen kostar mycket pengar leder till att man trots höga skattenivåer blir “tvingade” till att skära ner i välfärden. Jag väljer invandringsbroms framför välfärdsbroms. Jag väljer invandringsbroms framför skattehöjningar. Jag väljer SD framför sjuklövern.

  Att minska invandringen är såklart inte den enda lösningen på problemet men det är en väldigt viktig del av det hela.

  • annyberglin says :

   Så tycker du, ja. Själv tycker jag det vore rimligare att inte sänka skatten för de som har mest, att inte ge företag chansen att stoppa ÄNNU fler miljoner i fickan och kanske främst skulle jag se det som väldans rimligt om regeringen inte slarvade bort 97 miljarder kronor.

 3. olivertwistor says :

  Tyvärr jämställs ofta invandringskritik med högerpolitik. Jag förstår att politiskt står du till vänster. Jag står till höger. Lösningen på rasism och främlingsfientlighet är inte att höja skatterna, stoppa privatisering av skola, vård, omsorg eller andra åtgärder som drar Sverige “åt vänster”. Jag är helt övertygad om att vi kan ha låga skatter och privata skolor samtidigt som vi har en öppen och tolerant migrationspolitik.

  När kriser drabbar oss skyller vi gärna på en särskild grupp (ofta invandrare) och vi vill ha enkla lösningar, precis som du har skrivit i många inlägg både här och på IRM. Jag tycker inte om ihopblandningen mellan högerpolitik och främlingsfientlighet. Om man ska ta SD som exempel anser jag det partiet vara mer åt vänster. De är EU-motståndare, vill ha en stor och stark stat som värnar om “folkhemmet”. Missförstå mig inte, jag påstår inte att V, S och MP är främlingsfientliga och delar upp Sverige i “vi och dem”. Jag säger bara att det finns stora likheter (förutom människosynen). Men det är min åsikt och min lilla analys.

  Till sist: Tack för en mycket bra blogg. Jag kommenterar mest varje inlägg här. Ta det som en stor komplimang (jag brukar inte kommentera särskilt ofta). Du provocerar mig med dina feministiska inlägg såväl som dina vänsterinlägg, vilket är roligt. Jag älskar att tvingas vidga mina vyer. Jag hoppas att jag lyckats hålla en respektfull ton och att du inte ska bli “less” mina många kommentarer. Jag har själv en blogg och vet hur det kan vara ibland. 🙂

 4. linda says :

  Ja vi invandrare är nog snart skyldiga till miljörproblemen snart också om SD får bestämma. Jag ser rubriken redan nu. Somalier föder så många barn att dom överkonsumerar toalettpapper som dom torkar sig med när dom skiter och det innebär mer pappersanvändning = dåligt för miljön..hahahaa..ironiskt men man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Vi borde isolera Sverige på skojs skull och tömma landet på all invandring, plus låta landet klara sig helt från omvärlden så vi kunde se vad allt detta skulle innebära. Man kan tro att sverigedemokraterna förlitat sig på tanken att Sverige är världens mittpunkt och inte har någon som helst påverkan av andra länder och invandringen. Synd bara att dom som är sådana experter på Sverige har glömt att Sverige faktiskt är uppbyggt på invandring och att Sverige en gång i tiden var i ett sådant dåligt skick att man fick emigrera häriifrån, och det var långt innan invandringen kom hit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: